Hvordan fungerer en robot, eller hvordan krypteres data sikkert? Disse to og andre spørgsmål om digital viden blev besvaret af omkring 50 studerende, der deltog i PANaMa-efterårslægerne i oktober. De fire lejre om robotik og kryptografi fandt sted fra 7. til 18. oktober i det Kieler Forschungswerkstatt, som har sine laboratorier / værelser i den botaniske have ved Chr. Albrechts Universitet.
På den ene side brugte de 14 piger og 35 drenge i alderen 12-15 år deres faldferie til at lære mere om kryptering af information og data ved hjælp af matematiske algoritmer, fra historiske til digitale teknikker.
På den anden side på Robo Camp kunne de lære om konstruktion, funktionalitet, konstruktion og programmering af robotter. Først og fremmest introducerede det, hvilke komponenter der er nødvendige for en robot, startende med sensorer og aktuatorer (komponenter, der konverterer elektriske signaler til mekanisk bevægelse) til mikrokontrollere, som de studerende derefter kunne arbejde på et projekt i det næste trin. Til gennemførelsen var to projekter tilgængelige at arbejde på i hver af de fem dage i en lejr. Fra Lego®-komponenter og Arduino-elementer enten modeller af en farveinddelingsmaskine eller et køretøj, der følger en given rute via en linjedetektion. Begge modeller simulerer robotter eller robotter med robotteknologi, der er vidt brugt i industrien.
Crypto Camp handlede om forståelsen af digitale processer illustreret ved kryptering af kommunikationsprocesser ved hjælp af kryptografi. Eleverne lærte i denne lejr bl.a. kender klassiske metoder såsom Caesar-kryptering, som skulle garantere sikker transmission af hemmelig information selv på det romerske imperium. Ved hjælp af andre metoder, såsom Skytale eller Vigenère-chiffer, førte kurset til moderne kryptografi, data og bits.
I begge lejre fremmer PANaMa-projektet jobrelevante, tekniske og digitale kompetencer blandt elever primært i 7. - 9. klasse af alle skoletyper. Som en del af fritidsbegivenheder, såsom de nylige efterårslæger, kombinerer vi konsolidering af de erhvervede kompetencer i skolen med en orientering mod den fremtidige arbejdsverden. Samtidig er lejrene, der udføres på lignende måde af vores danske samarbejdspartner, udgangspunktet og inspiration til den videre udvikling af sådanne undervisningsformater til STEM-områderne. Flere lejre afholdes i Kiel, Odense og Sønderborg i foråret og sommeren næste år.