Teknologi / Robotik

Et fokuspunkt for PANaMa-projektet i projektfasen fra 2018 til 2020 var emnet "Robotteknologi og automa- tisering". Baggrunden for dette er den hurtige forandring, der ses i arbejdslivet på grund af digitaliseringen inden for mange områder af erhverv, industri og håndværk. Ikke kun er mange produktions- og leveringsprocesser efterhånden næppe tænkelige uden brug af digital teknologi, men også traditionelle erhvervsområder indenfor håndværk eller landbrug præges i stigende grad af digitale medier og teknologi. Dette skal unge mennesker paratgøres til i deres skoletid — uanset, hvilket erhverv de senere vælger. Dog således, at dette på trods af adskillige digitaliseringsinitiativer indenfor uddannelsessektoren hidtil kun er sket i begrænset omfang.

PANaMa-projektet har derfor taget dette emne op og vil gerne tilskynde til integration af robotteknologi og programmering som en del af matematik- og naturfagundervisningen på skolerne og dermed skabe en grund-læggende forståelse for digitale processer hos eleverne. Samtidig er det meningen, at arbejdet med robotter skal tilskynde de unge til at udvikle en interesse for mulige arbejdsområder, hvor digitalisering spiller en rolle.

Derudover har PANaMa-projektet udviklet koncepter til fritidsfaglige tilbud udenfor skolen til unge på forskellige alderstrin, som ligeledes kan fremme digitale kompetencer. Nogle af disse lærings- og undervisningskoncepter har vi gjort tilgængelige her. De kan implementeres både i skolen og privat af unge mennesker. I tilfælde af spørgsmål er man velkommen til at kontakte os via e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Interessante emner om teknologi, robotter og digitale forhold kan desuden findes på dansk og tysk på hjemmesiden https://teknologiskolen.dk.flamingo.ws/, som også er blevet etableret som en del af PANaMa-projektet.

 

Fagområder

 

Kryptografi og Kodningsteori

Kryptografi er det matematiske underområde, der beskæftiger sig med sikker kryptering af information. Når oplysninger skal krypteres eller dekrypteres et eller andet sted for at transmittere dem sikkert (f.eks. Adgangskoder), bruges kryptografimetoder. I hverdagen er nyhedstjenester, browseradresser, internetlogins eller WLAN-adgang de største kontaktpunkter. Kryptering bruges ofte uden bevidst at lægge mærke til krypteringen eller sætte spørgsmålstegn ved dens nødvendighed.

Kodningsteori handler på den anden side om hvordan information kan konverteres (kodes) til en anden repræsentation, så pålidelig transmission er mulig, selv i tilfælde af interferens. Det er vigtigt, at transmissionsfejl kan detekteres af computere (f.eks. Ved scanning af stregkoder ved supermarkedskassen), eller fejl kan endda rettes (f.eks. Ved afspilning af DVD'er med ridser, eller når rumsonder kommunikerer med jorden).

Begge emner er en integreret del af digital teknologi og kommunikation. Eksempler på undervisningsmateriale om emnerne på tysk findes her >.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robotik

Konceptet for robotik, der blev implementeret som en del af forskningslejrene, blev udviklet af den danske projektpartner i Teknologiskolen, Odense. Forskellige mikroprocessorer såsom arduino eller micro: bit blev brugt her, såsom styringen til en kontaktløs sæbedispenser. Instruktioner kan findes i video tutorials nedenfor: 

 

To robotter baseret på industrielle modeller blev oprettet i RoboCamp i efteråret 2019: en farvesorteringsmaskine og en transportrobot. En Arduino-mikroprocessor blev brugt til kontrol, og robotterne blev bygget ved hjælp af LEGO®-komponenter. Instruktioner til konstruktion og programmering findes på projektpartnerens websted på https://www.teknologiskolen.dk/robocamp2019/

 

     

Farvesorteringsmaskine

                                                          Transportrobot

 

Yderligere forslag og materiale om emnerne robotik og teknologi findes på https://teknologiskolen.dk.flamingo.ws/