PANaMa Autumn Camps 2019

Hvordan fungerer en robot, eller hvordan krypteres data sikkert? Disse to og andre spørgsmål om digital viden blev besvaret af omkring 50 studerende, der deltog i PANaMa-efterårslægerne i oktober. De fire lejre om robotik og kryptografi fandt sted fra 7. til 18. oktober i det Kieler  Forschungswerkstatt, som har sine laboratorier / værelser i den botaniske have ved Chr. Albrechts Universitet.

På den ene side brugte de 14 piger og 35 drenge i alderen 12-15 år deres faldferie til at lære mere om kryptering af information og data ved hjælp af matematiske logaritmer, fra historiske til digitale teknikker. På den anden side på Robo Camp kunne de lære om konstruktion, funktionalitet, konstruktion og programmering af robotter. Først og fremmest introducerede det, hvilke komponenter der er nødvendige for en robot, startende med sensorer og aktuatorer (komponenter, der konverterer elektriske signaler til mekanisk bevægelse) til mikrokontrollere, som de studerende derefter kunne arbejde på et projekt i det næste trin. Til gennemførelsen var to projekter tilgængelige at arbejde på i hver af de fem dage i en lejr. Fra Lego®-komponenter og Arduino-elementer enten modeller af en farveinddelingsmaskine eller et køretøj, der følger en given rute via en linjedetektion. Begge modeller simulerer robotter eller robotter med robotteknologi, der er vidt brugt i industrien.

  

Crypto Camp handlede om forståelsen af digitale processer illustreret ved kryptering af kommunikationsprocesser ved hjælp af kryptografi. Eleverne lærte i denne lejr bl.a. kender klassiske metoder såsom Caesar-kryptering, som skulle garantere sikker transmission af hemmelig information selv på det romerske imperium. Ved hjælp af andre metoder, såsom Skytale eller Vigenère-chiffer, førte kurset til moderne kryptografi, data og bits.

 

 

I begge lejre fremmer PANaMa-projektet jobrelevante, tekniske og digitale kompetencer blandt elever primært i 7. - 9. klasse af alle skoletyper. Som en del af fritidsbegivenheder, såsom de nylige efterårslæger, kombinerer vi konsolidering af de erhvervede kompetencer i skolen med en orientering mod den fremtidige arbejdsverden. Samtidig er lejrene, der udføres på lignende måde af vores danske samarbejdspartner, udgangspunktet og inspiration til den videre udvikling af sådanne undervisningsformater til STEM-områderne. Flere lejre afholdes i Kiel, Odense og Sønderborg i foråret og sommeren næste år.

 

 

 

 

PANaMa på Kiel regionens videnskabsnat 2019

Med de nye emner Robotik og kryptografi præsenterede PANaMa-projektet sig på Kielregionens videnskabsnat. På Kulturcenteret Niederes Arsenal i Rendsburg interesserede besøgende havde mulighed for blandt andre projekter fra IPN Leibniz Institute og Kiel Research Workshop at lære kende mulighederne og hemmelighederne for Ozobot-minirobotter eller prøve at kryptere og dekryptere information.

Teknologiskolen – Summer Camp 2019

Traditionen tro, inviterede Teknologiskolen også i år grundskoleelever i aldersgruppen 6-16 år, til Summer Camp. Summer Campen havde i år 100 pladser at tilbyde og varede en uge, fra mandag d. 1. juli til fredag d. 5. juli (timerne lå dagligt fra 09:00 – 15:00).

Ugens indhold omhandlede læring om programmering, elektronik og robotik, mens der var et stort fokus på at give eleverne et sjovt miljø, hvori læringen kunne foregå.

 

Sommerlejren havde hundrede elever (50 elever i alderen 5-9 år og 50 elever i alderen 10-16 år).

 

Late shift møder videnskaben

 

I år var PANaMa-projektet i stand til at repræsentere IPN ved arrangementet "Late shift møder videnskaben" i shoppinggaden Holtenauer Strasse i Kiel den 3. maj og gøre mange mennesker interesserede for robotter og kodninger. En robot race på et givet kursus mod deres egne forældre blev godt modtaget, især blandt de yngre besøgende, mens unge og voksne forsøgte at kryptere og dekryptere nyheder via Morse-kode.

PANaMa på nordjob messer

På de regionale nordjob messer 19./20. Marts i Kiel og den 9./10. I maj i Flensborg blev PANaMa-projektet præsenteret sammen med mange virksomheder, håndværksvirksomheder, offentlige institutioner og videregående uddannelsesinstitutioner for på den ene side at fremhæve relevansen af en solid faglig beslutning, men på den anden side også til elever fra ikke-graduerende klasser, der bl.a. at oplyse om jobmuligheder, samt at vise lærere, at det også er muligt i matematisk og videnskabelig fagundervisning at behandle karriereorientering direkte.

 

Nyheder

PANaMa Autumn Camps - fra 7. til 18. oktober 2019 fandt de første forsknings- lejre for PANaMa-projektet med omkring 50 studerende sted på Kieler Forschungs- werkstatt vid Kiel Universitetet. I en uge var hver af deltagerne i stand til at beskæftige sig med emnerne kryptografi og robotik.

Nacht der Wissenschaft 2019 - På dette års videnskabsaften i Kiel regionen den 27. september var PANaMa-projektet repræsenteret på Rendsburg-stedet og præsenterede sig for emnerne robotik og kryptografi. (se også blog)

Fokusemnet Robotik - En tyngdepunkt af PANaMa-projektet er, i den aktuelle projektfase, emnet ”robotik og automatisering”. Mere information her.

PANaMa moves on ... - PANaMa projektet vil blive forlænget ud over dets oprindelige periode indtil juli 2020. Således kan de tidligere aktiviteter fortsættes og udbygges med nye konceptpunkter om emnerne robotik og krypteringsteori.

 

En rapport om PANaMa-projektet i det nuværende nyhedsbrev for Interreg-programmet findes her.

 

 

 Nyhedsbrev online

Udgave 1/2018 af PANaMa-nyhedsbrevet

Udgave 3/2017 af PANaMa-nyhedsbrevet

Udgave 2/2017 af PANaMa-nyhedsbrevet

Udgave 1/2017 af PANaMa-nyhedsbrevet

Udgave 2/2016 af PANaMa-nyhedsbrevet

Udgave 1/2016 af PANaMa-nyhedsbrevet

 

Her kan du tilmelde dig nyhedsbrevet til PANaMa-Projektet, som udkommer ca. fire gånge om året.